niedziela, 29 kwietnia 2018

Pulpety z Trendy Lunch w mocno pomidorowym sosie


Składniki:

  • 40 dag mielonego fileta z indyka
  • 2 torebki Trendy Lunch orkisz, vermicelli, pomidory (Melvit)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 0,5 l passaty pomidorowej
  • 0,5 l bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • pieprz cayene lub ostra papryka
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki śmietany
Trendy Lunch gotujemy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Studzimy. Łączymy z mielonym mięsem i jajkiem. doprawiamy sola i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki. Uformowane pulpeciki delikatnie umieszczamy we wrzącej osolonej wodzie. Od ponownego jej zagotowania pulpety gotujemy przez 15 min. Delikatnie wyławiamy łyżką cedzakową.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Bulion łączymy z passatą. Dodajemy przyprawy oraz czosnek i gotujemy przez ok 15-20 min na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. 
W małym garnuszku łączymy mąkę ze śmietaną, dolewamy kilka łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy aby pozbyć się grudek. Dodajemy do sosu i gotujemy dalsze 5 min. 

Pulpeciki podajemy z sosem. Ja dodatkowo zrobiłam surówkę z młodej kapusty z koperkiem (przepis tutaj).



Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...