niedziela, 2 lipca 2017

Salsa ogórkowa


Ogórkowego weekendu ciąg dalszy... ta salsa pasuje jako dodatek do mięs grillowanych czy smażonych a także do owoców morza i ryb. Ja podałam ją z obsmażonymi na maśle skrzydełkami które zostały mi po ugotowaniu zupy.


Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1  łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli



Ogórki cienko obieramy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ z nasionami (wyrzucamy). Pozostałe części ogórków kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy by puściły sok.
W tym czasie drobno siekamy papryczkę chilli, szczypiorek i natkę pietruszki.
Przygotowujemy sos. Łączymy ocet balsamiczny, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.
Gdy ogórki puszczą sok odsączamy je na sitku. łączymy z pozostałymi składnikami i zalewamy sosem. Podajemy schłodzony przez co najmniej 30 min w lodówce.



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...