niedziela, 2 lipca 2017

Ekspresowe ogórki małosolne z koperkiem

Sezon ogórkowy nie może obejść się własnie bez ogórków małosolnych. Ten przepis jest bardzo szybki w wykonaniu i na efekty w zasadzie czekamy nie dłużej niż 12 godzin.



Składniki:
  • 2 średniej wielkości ogórki małosolne
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 litra wrzącej wody


Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki. Koperek siekamy. W słoiku układamy ogórki przesypując koperkiem i przekładając czosnkiem.
We wrzątku rozpuszczamy sól i powstałym roztworem zalewamy ogórki. Odstawiamy (tylko nie do lodówki) na ok 12 godzin.

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...