niedziela, 16 lipca 2017

Bigos z młodej kapusty


Składniki:
  • 1 średnia główka młodej kapusty (ok 1 kg, po oczyszczeniu ok 80 dag)
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 30 dag kiełbasy (ja użyłam drobiowej z Morlin)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej (ew. ziemniaczanej)
  • sól, pieprz do smaku



Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb i siekamy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i siekamy w cienkie plasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę a kiełbasę z półplasterki.

Kapustę i marchewkę wkładamy do większego garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pomidory z puszki. Wlewamy 1/2 szklanki wody. Garnek przykrywamy. Płyn doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 min. W tym czasie na rozgrzany na patelni olej dodajemy kiełbasę i cebulę. Smażymy aż się zrumienią. Po 10 min gotowania kapusty dodajemy do niej zawartość patelni, ocet balsamiczny, cukier oraz wędzoną paprykę. Garnek przykrywamy i kotujemy kolejne 5 min. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do bigosu. Zagotowujemy.

Bigos jak ten tradycyjny najlepiej smakuje gdy smaki się "przegryzą" czyli na 2-3 dzień.
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...