sobota, 10 czerwca 2017

Zupa szczawiowa


Składniki:

  • mięso na zupę (u mnie porcja rosołowa z kurczaka oraz mała kostka schabowa)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka lubczyku
  • gałązka liści selera
  • 2 garstki umytych, pokrojonych liści szczawiu
  • 2  łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka domowego bulionu (np. takiego) lub 1 kostka rosołowa
Dodatkowo:
  • ugotowane młode ziemniaki
  • koperek
  • ugotowane na twardo jajka
Umyte mięso zalewamy 1,5 l wody i gotujemy. Po zagotowaniu gdy powstanie piana odszumowujemy wywar. Dodajemy marchew, pietruszkę, seler, liście lubczyku i selera, czosnek oraz bulion. 
Gotujemy  na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. 
Gdy z zupy usuniemy mięso i warzywa dodajemy pokrojone liście szczawiu. Gotujemy ok 10 min. Następnie dodajemy śmietanę. Zagotowujemy.
Zupę podajemy z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i ugotowanymi na twardo jajkami. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...