sobota, 17 czerwca 2017

Żółty ryż z migdałami i rodzynkami

Musze Wam się przyznać że sama podchodziłam do tego przepisu trochę jak do jeża. Ryż na słodko jako dodatek do mięsa??? To się nie mogło udać...a jednak, udało się i to jak ! Pokochałam ten ryż od pierwszego spróbowania, słodkawy od rodzynek...i te chrupiące migdały. Niebo w gębie. I tu należą się podziękowania dla mojej koleżanki M. która mi ten przepis podsunęła.



Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 10 dag rodzynek
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • ok 1 l bulionu
  • 2 łyżki oleju
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i płatki migdałowe. Podsmażamy kilka minut żeby cebula się zeszkliła. Dodajemy ryż i przesmażamy jeszcze chwilę ciągle mieszając. Wlewamy 3/4 bulionu, dodajemy rodzynki, kurkumę i cynamon. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż ryż będzie miękki. Jeżeli bulion się wchłonie dolewamy resztę. 

Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. 



Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...