sobota, 17 czerwca 2017

Żółty ryż z migdałami i rodzynkami

Musze Wam się przyznać że sama podchodziłam do tego przepisu trochę jak do jeża. Ryż na słodko jako dodatek do mięsa??? To się nie mogło udać...a jednak, udało się i to jak ! Pokochałam ten ryż od pierwszego spróbowania, słodkawy od rodzynek...i te chrupiące migdały. Niebo w gębie. I tu należą się podziękowania dla mojej koleżanki M. która mi ten przepis podsunęła.


Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 10 dag rodzynek
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • ok 1 l bulionu
  • 2 łyżki oleju
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i płatki migdałowe. Podsmażamy kilka minut żeby cebula się zeszkliła. Dodajemy ryż i przesmażamy jeszcze chwilę ciągle mieszając. Wlewamy 3/4 bulionu, dodajemy rodzynki, kurkumę i cynamon. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż ryż będzie miękki. Jeżeli bulion się wchłonie dolewamy resztę. 

Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. 



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...