niedziela, 11 czerwca 2017

Thermomix - drożdżówka z kajmakiem


Przepis na to ciasto drożdżowe to standardowy przepis z podstawowej książki "Kulinarne ABC".
Cały sekret (który metodą wielokrotnych prób odkryła moja koleżanka E.) tkwi w procesie wyrastania i pieczenia. 


Składniki kruszonka:
  • 70 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g masła
Składniki ciasto:
  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g mąki pszennej (+opcjonalnie 4-5 łyżek)
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • gotowa masa kajmakowa, powidła lub owoce
Kruszonka:
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodajemy masło. 10 s/obr.6. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki.

Ciasto:
Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewamy 2 min 30 s /37 st. C/ obr. 1
Dodajemy mąkę, masło, jajko,żółtko i sól. Wyrabiamy 2 min/ interwał. Sprawdzamy kleistość ciasta. Jeżeli klei się do palców dodajemy dodatkową mąkę i ponownie wyrabiamy 1 min / interwał.

Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min 30 min.
Ciasto dzielimy na 2 części. Na obficie posypanym mąką blacie każdy z blatów rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy wybranym przez nas nadzieniem. Zawijamy w roladę i umieszczamy w wyłożonych papierem do pieczenia keksówkach. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Wstawiamy  do zimnego piekarnika. pieczemy bez termoobiegu (czyli góra/dół)
najpierw 20 min 120 st. C następnie podnosimy temperaturę do 175 st C i pieczemy k
olejne 20 min. 




Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...