poniedziałek, 13 czerwca 2016

Pieczony kalafior z kaparowo-oliwnym sosem *


Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • koperek
Składniki na sos:
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 120 ml oliwy
  • pieprz



Kalafiora myjemy i dzielimy na drobne różyczki. Wkładamy do formy. Polewamy oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.przez ok 30 min (w połowie czasu mieszamy). 
W tym czasie przygotowujemy sos. Kapary przekładamy na sitko i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Łączymy z pozostałymi składnikami sosu i miksujemy do powstania gładkiego, jednolitego sosu.

Upieczone różyczki kalafiora obficie posypujemy posiekanym koperkiem i polewamy sosem. 






* przepis znalazłam na blogu Strawberries from Poland a  pochodzi on z książki Ottolenghi: The Cookbook
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...