wtorek, 14 czerwca 2016

Orientalny smażony bób


Składniki:

  • 50 dag bobu
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki  wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
Najpierw surowy bób obieramy z łupin. Jest to żmudna, dość pracochłonna czynność. 
Zagotowujemy wodę w garnku, solimy i do wrzątku wrzucamy obrany bób. Gotujemy 3-4 min. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy a papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na gorący olej wrzucamy cebulę. Mieszamy. Po chwili wrzucamy czosnek oraz papryczkę chilli. Doprawiamy pieprzem. Mieszając, smażymy ok 2 minut y. Dodajemy pastę curry, wodę oraz bób. Następnie doprawiamy sosem rybnym i cukrem. Smażymy na dużym ogniu kolejne 2 minuty. 




źródło: złota proporcja

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...