wtorek, 28 czerwca 2016

Kopytka z kaszy jaglanej i batata w maśle rozmarynowym


Składniki:

  • 1 średniej wielkości batat
  • 10 dag kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • ok 2/3 szklanki mąki jaglanej (ew. pszennej)
  • sól
Dodatkowo:
  • 1-2 łyżki masła
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu




Batata nakłuwamy widelcem, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 30-45 min (do miękkości). Po wyjęciu z piernika studzimy batata, obieramy ze skórki i miksujemy na gładkie pure.
W czasie gdy piecze nam się batat możemy przygotować kaszę.
Kaszę wsypujemy do nagrzanego garnka i prażymy przez kilka minut aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Następnie zalewamy wrzącą wodą ( 1 i 1/2 szklanki). Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok 10-15 min (aż będzie miękka). Kaszę studzimy.

3/4 szklanki pure z batata, 1,5 szklanki kaszy jaglanej, jajko i sól (do smaku) umieszczamy w misce. Dokładnie blendujemy. Dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 15 min.

Stolnicę obficie wysypujemy mąką. Wykładamy połowę masy jaglano-batatowej. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie zwarte i przestanie się lepić do dłoni. Ewentualnie dosypujemy mąki w trakcie wyrabiania. Formujemy wałek i kroimy po skosie na ok 2 cm kawałki. 
Identycznie postępujemy z druga połową masy.

W garnku zagotowujemy wodę. wrzucamy kopytka partiami i gotujemy przez ok 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. 
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy igiełki rozmarynu i wrzucamy porcję kopytek. Smażymy przez 3-5 min.



* źródło dietmap

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...