niedziela, 12 czerwca 2016

Ciasto biszkoptowe z musem śmietanowo -truskawkowym


Biszkopt

Składniki:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek.  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie łączymy. Ciasto wylewamy na blaszkę* wysmarowaną masłem i obsypaną kaszą manną i pieczemy przez ok 30 min w temperaturze 170 st C (u mnie z termoobiegiem) . Upieczone ciasto studzimy. 

* u mnie duża tortownica o średnicy 28 cm.

Masa śmietanowo - truskawkowa

Składniki:
  • 1/2 litra śmietany 30 % w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 40 dag truskawek
W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia (nie może nam się jednocześnie ściąć). Truskawki miksujemy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Wszystkie składniki następnie łączymy ze sobą do powstania jednolitej masy. 

Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki (do dekoracji)
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. 


Wystudzonego ciasta nie wyciągamy z obręczy tortownicy. Dokładnie smarujemy masą truskawkową tak aby nie było żadnych szczelin pomiędzy masą a obręczą. Na wierzchu układamy umyte i ewentualnie pokrojone na mniejsze kawałki truskawki delikatnie je dociskając do masy. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...