niedziela, 15 maja 2016

Szybka "chińszczyzna" na obiad




Składniki:
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej (najfajniejsze w Lidl lub Biedronka)
  • 1 opakowanie grzybów mun
  • sos sojowy
  • przyprawa 5 smaków
  • imbir mielony
  • sos rybny (1 łyżka ewentualnie)
  • olej sezamowy
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 -2 łyżki oleju
  • sól, pieprz




Grzyby moon zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 -20 min. Po tym czasie odsączamy z wody i kroimy w cieniutkie paseczki.
W tym czasie myjemy filety, osuszamy je papierowym ręcznikiem i kroimy w cienkie paski.
Filety przekładamy do miseczki obficie posypujemy przyprawą 5 smaków i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na 15 min.
Na patelni (rondlu) o grubym dnie rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju na którym smażymy kurczaka. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni dosłownie przez 2-3 min przesmażamy mrożone warzywa. Przekładamy do garnka. Dodajemy grzyby moon, 1 łyżkę sosu rybnego (ewentualnie)  i zalewamy wodą tak aby tylko zakrywała składniki. Gotujemy 15 min. Doprawiamy imbirem, przyprawą 5 smaków, solą, pieprzem i sosem  sojowym.
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy aby zagęścić sos.

Podajemy z ryżem lub makaronem. Przed podaniem do smaku skrapiamy olejem sezamowym.



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...