wtorek, 3 maja 2016

Domowa warzywna bulionetka


Od jakiegoś czasu unikam produktów przetworzonych. Jem praktycznie to co sama "wyprodukuję". Jak wszyscy pewnie wiecie ugotowanie w dzisiejszych czasach aromatycznej zupy czy sosu wymaga od nas dodania bulionetki, kostki rosołowej czy Vegety. No niestety takie czasy. Idąc drogą - sama zrobię - znalazłam * idealny przepis na domową bulionetkę = kostkę rosołową. Stosujemy ją na tej samej zasadzie  jak tę sklepową. Wzmacnia i podbija smak. Jest przy niej trochę pracy ale uwierzcie opłaca się. Porcja wychodzi pokaźna a sama bulionetka może stać w lodówce nawet kilka miesięcy.


Składniki:
  • 1/4 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście suszonego liścia laurowego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczj kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 4 suszone grzyby
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 170 g soli (tak ta ilość jest prawidłowa)
  • 500 g marchewki
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 150 g korzenia selera
  • 100 g białej części pora
  • 1/2 puszki pomidorów bez skórki
  •  2 łyżki oleju
  • 400 ml wody

Zioła, przyprawy, grzyby i papryczkę mielimy w blenderze. Dodajemy czosnek, znowu mielimy, dodajemy sól i olej i znowu mielimy. Powstałą papkę wykładamy na dużą patelnię o grubym dnie.
Wszystkie warzywa obieramy i przy pomocy blendera siekamy na bardzo drobno. Wykładamy na nasza patelnię. Wlewamy pół puszki pomidorów i wodę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i dusimy przez godzinę co jakiś czas mieszając tak aby woda wyparowała a cała masa zgęstniała.

Gotową bulionetkę jeszcze raz dokładnie miksujemy. Przekładamy do słoiczków i tak jak pisałam wcześniej przechowujemy w lodówce.






* źródło: chleby.info
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...