wtorek, 9 lutego 2016

Pasta z czerwonej soczewicy z marchewką




Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oliwy
  • 1-2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku



Soczewicę dokładnie płuczemy pod zimna woda. Przesypujemy do garnuszka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok 20 min aż powstanie gęsta masa (delikatnie na sitku odcedzamy ewentualny nadmiar wody). Studzimy.
Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę. 
Na połowie rozgrzanej oliwy podsmażamy lekko cebulę, dodajemy marchewkę oraz przyprawy. Podsmażamy. Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy aż woda całkiem wyparuje. Studzimy. 
Do blendera przekładamy soczewicę, marchewkę z cebulą oraz wlewamy pozostałe 3 łyżki oliwy.Miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem.



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...