poniedziałek, 4 stycznia 2016

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami i pikantną salsą


Składniki na zupę:

  • 2 l bulionu (może być rosół który został z niedzielnego obiadu)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 l passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • mały słoiczek suszonych pomidorów
Pomidory z puszki wlewamy na patelnię, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory (wcześniej odsączone z oleju) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy przez ok 15 min aż pomidory się zredukują. Dolewamy do bulionu,dodajemy passatę i gotujemy na niewielkim ogniu kolejne 15-20 min. Miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem.
Podajemy z makaronem, kleksem jogurtu naturalnego i łyżeczką pikantnej salsy.

Składniki na salsę:
  • sok z 1 cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 pomidory
  • 1/2 papryczki chilli
  • sól do smaku
Pietruszkę, papryczkę chilli oraz pomidory kroimy w  bardzo drobną kosteczkę. Łączymy z sokiem cytrynowym i oliwą. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki dla połączenia smaków.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...