czwartek, 7 stycznia 2016

Zakwas z buraków


Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • 2,5 litra wrzącej wody
  • 10 łyżek wody z kiszonych ogórków lub odciśniętej z  kapusty kiszonej
Buraki obieramy i myjemy. Kroimy w plastry a jeżeli są duże w pół-plastry. Przekładamy do dużego słoja lub garnka. Dodajemy cukier, sól, kwasek cytrynowy, pieprz, ziele angielskie, majeranek, pokruszone liście laurowe oraz pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy wrzącą wodą tak żeby buraki były całkowicie przykryte (u mnie to było 2,5 litra). Możemy dolać wodę z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej co przyspieszy nam proces zakwaszania.
Tak przygotowane buraki odstawiamy w ciepłe miejsce na min 3-4 dni. Po tym czasie mamy bazę do barszczu czerwonego lub ukraińskiego. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...