niedziela, 3 stycznia 2016

Drożdżowe racuchy z bananami


Składniki:

  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 dag mąki
  • mleko (ok. 2 szklanki)
  • 5-6 bananów
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Do niewielkiej miseczki kruszymy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki podgrzanego mleka (uwaga: mleko nie może być gorące tylko ciepłe). Odstawiamy na 15-20 min aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej misy (garnka) wsypujemy mąkę, przelewamy gotowy zaczyn dżdżowy i miesząc uzupełniamy mlekiem. Ma nam powstać gęste ciasto.
Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min pozwalając żeby ciasto wyrosło (kilkukrotnie zwiększy swoją objętość).
Do ciasta dodajemy pokrojone, obrane banany i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Smażymy w głębokim rozgrzanym ojeju aż staną się rumiane. Odsączamy i studzimy na papierowym ręczniku a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...