piątek, 1 stycznia 2016

Curry z krewetkami


Składniki:

  • garść liści szpinaku
  • ok 25 dag krewetek (jeżeli kupicie mrożone to trzeba je rozmrozić)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 strąka papryczki chilli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1-2 łyżeczki przyprawy curry
  • 100 ml wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju



Na rozgrzanym oleju smażymy przez chwilę pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pastę curry, wlewamy 100 ml wody-rozprowadzamy pastę aż powstanie jednolity sos. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w drobniutką kosteczkę papryczkę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykrywamy i dusimy ok 5 min. Dodajemy odcedzone z soku pomidory oraz mleko kokosowe.Dusimy kolejne 5 min.
Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy zagęszczając sos. Dodajemy obrane i oczyszczone krewetki i dusimy 3 min. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Na sam koniec dodajemy umyte liście szpinaku i gotujemy ostatnią minutę tylko do momentu aż szpinak delikatnie zmięknie.

Podajemy z ryżem lub tak jak ja z bagietką 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...