sobota, 9 stycznia 2016

Barszcz ukraiński

Pewnie w każdym domu przepis na tę zupę jest trochę inny. U mnie musi być ona bardzo gęsta od warzyw które koniecznie muszą być pokrojone w słupki a nie starte na tarce. Jest z tym trochę zachodu ale uwierzcie-warto.


Składniki:

  • żeberko wieprzowe (tzw. trójkąt)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniej wielkości bulwy selera
  • ok. 5 cm białej części pora
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1/2 kg fasolki tzw. jaśka
  • 5-6 średniej wielkości buraków
  • 4 średnie ziemniaki
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/2 dużego kubeczka śmietany
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • sól, pieprz
  • zakwas z buraków np z tego przepisu.

Dzień przed gotowaniem barszczu ukraińskiego, wieczorem zalewamy fasolkę wodą i odstawiamy na całą noc.

Żeberko myjemy i zalewamy w garnku wodą tak żeby było dobrze przykryte. Dodajemy ziele angielskie, pokruszone liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy do miękkości mięsa. 
W międzyczasie obieramy jarzyny. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę selera i buraczki w słupki. Pora w półplasterki. Kapustę szatkujemy.
Fasolkę odcedzamy, zalewamy nową wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone buraczki i smażymy mieszając aż delikatnie zmiękną. Posypujemy mąką, zalewamy szklanka wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu jakieś 15-20 min. Jeżeli trzeba dolewamy jeszcze trochę wody.

Gdy mięso będzie miękkie dorzucamy marchewkę, pietruszkę, selera, kapustę i pora. Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Dodajemy ziemniaki i buraczki razem z sosem który powstał na patelni.Gotujemy do miękkości. 
Dolewamy zakwas buraczany w takiej ilości aby smak buraka był mocno wyczuwalny. Gotujemy kolejne 10-15 min. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z fasolką.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...