sobota, 5 grudnia 2015

Gulasz z mięsem, dynią i ciecierzycą


Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1/2 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 dag mięsa (u mnie udziec indyczy ale doskonale sprawdzi się również łopatka)
  • 1 łyżka oregano
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ok 250 ml bulionu warzywnego
  • 1-2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju (u mnie olej kokosowy)
Mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju aż nabierze złotego koloru. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze chwilę.
Do garnka dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, bulion warzywny, przyprawy oraz pomidory. Gulasz dusimy na małym ogniu przez ok 1/2 godz. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (możecie użyć mrożonej) oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem.



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...