wtorek, 3 listopada 2015

Słodki dyniowy chlebek

Oto pierwsza odsłona wykorzystania puree z dyni - pyszny, korzenny pełen bakalii słodki chlebek. 


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki bakalii (u mnie daktyle i rodzynki)
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 2/3 szklanki oleju



W jednej miseczce łączymy przesianą mąkę, sodę, przyprawy, cukier, sól i bakalie. 
W drugiej miseczce łączymy roztrzepane jajka z puree dyniowym i olejem.
Zawartości obu misek łączymy ze sobą i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 65-70 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. 
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...