poniedziałek, 9 listopada 2015

Pikantna konfitura (pasta) z bakłażana

Przepis na konfiturę (pastę) z bakłażanów znalazłam na blogu Małgosi. Danie jest tak pyszne że musiałam przepis zamieścić u siebie żebym mogła do niego często wracać. Doskonale sprawdzi się jako smarowidło na pieczywo, jako sos do pizzy czy dodatek do makaronu.


Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka utartego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta suszonej chilli
  • sól/pieprz
  • 3 łyżki soku z cytryny

Bakłażana myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Oprószamy z obu stron solą i odstawiamy na min 30 min.  
Po tym czasie osuszamy bakłażany papierowym ręcznikiem i grillujemy na patelni grillowej lub smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Studzimy i kroimy w kostkę (nie ma znaczenia jej wielkość).
Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu (u mnie tradycyjnie olej kokosowy ale idealna będzie też oliwa). Wrzucamy bakłażana i smażymy dosłownie chwilę. Dodajemy przyprawy i smażymy ok 1 min aż przyprawy oddadzą aromat. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Dusimy do odparowania nadmiaru płynu. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na dość gładką pastę. Dolewamy sok z cytryny i podduszamy jeszcze 1-2 min. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...