wtorek, 3 listopada 2015

Korzenno-dyniowy syrop do kawy

Dziś kolejny przepis na bazie puree z dyni (przepis kliknij tu). Jest to syrop dyniowy o pięknym korzennym aromacie. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej późno-jesiennej lub zimowej kawy. Wystarczy 1 łyżeczka tego syropu aby kawa nabrała przyjemnego aromatu.


Składniki:

  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3 goździki
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta ziaren anyżu



Wszystkie składniki łączymy ze sobą w garnuszku i gotujemy nie doprowadzając do wrzenia przez ok 10-15 min. Przelewamy przez gęste sitko. To wszystko, cała filozofia kryje się w połączeniu aromatów. Przechowujemy w zakręconym słoiczku/ buteleczce, w lodówce.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...