niedziela, 8 listopada 2015

Gulasz z indyka z dynią, groszkiem i fasolką

Powoli tegoroczny sezon na dynię dobiega końca. Próbując wykorzystać dynię na maxa wymyśliłam przepyszny gulasz.


Składniki (na 4 porcje):
  • 90 dag  mięsa z udźca indyka
  • ok 1 kg obranej dyni 
  • 20 dag zielonego groszku
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz




Mięso kroimy w kostkę i partiami obsmażamy na złoto na oleju kokosowym. W dużym rondlu o grubym dnie zalewamy obsmażone kawałki indyka wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy ok 30 min. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię i gotujemy kolejne 20-30 min aż dynia zacznie się rozpadać. Dodajemy fasolkę i groszek (ja użyłam oczywiście mrożonek). Gotujemy kolejne 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dynia w tym czasie powinna prawie całkowicie się rozpaść zagęszczając sos.
Taki gulasz jest idealny do kaszy.





Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...