niedziela, 25 października 2015

Jesienna zupa z jarmużem, chorizo i ciecierzycą


Jesień to czas kiedy sięgam często po gęste, sycące rozgrzewające zupy. Jesień to także raz czas który kojarzy mi się z przepysznymi dyniami oraz z cudownym, jędrnym jarmużem. 
Jamie Olivier w swojej najnowszej książce zainspirował  mnie na przepyszną, jesienną zupę z jarmużem.


Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego (ew. oliwy)
  • 2 średniej wielkości bataty (ew. 50 dag ziemniaków)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  •  2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 1-1,5 l bulionu drobiowego
  • 150 g jarmużu
  • 10 dag chorizo



Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka a czosnek w cienkie plasterki.Wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy,smażymy rzez chwilę i dolewamy trochę wody. Dusimy przez 10 min aż zmiękną. 
W tym czasie obieramy bataty (ziemniaki) i kroimy w drobną kotkę. Odcedzamy ciecierzycę  oraz związujemy zioła.
Te składniki dodajemy do duszącej się cebuli. Zalewamy 1 litrem bulionu. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż bataty będą miękkie (15-20 min. ). Po tym czasie wyjmujemy z zupy zioła i dodajemy jarmuż. Gotujemy koleje 10 min. 
W tym czasie chorizo kroimy w cienkie paski i smażymy je do przyrumieniania. Chorizo wraz z wysmażonym tłuszczem dodajemy do zupy. 
Jeżeli jarmuż wchłonie zbyt dużo płynu dolewamy jeszcze 0,5 litra bulionu.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...