wtorek, 4 sierpnia 2015

Pęczotto z botwinką

To już chyba ostatnie chwile, ale jeszcze dacie radę kupić botwinkę-w moim ulubionym jarzyniaku jeszcze jest. 


Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • ok 750 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 2 łyżki masła
  • 60-70 g twardego koziego sera
  • sól, pieprz




Na dużej patelni o grubym dnie rozpuszczamy jedną łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebule i podsmażamy kilka minut aż do jej zeszklenia. Dodajemy drugą łyżkę masła i wrzucamy kaszę pęczak. Podsmażamy mieszając kolejne 3-4 min. Dodajemy pokrojone w centymetrowe kawałki łodygi botwinki, drobniutko pokrojone buraczki, sok z cytryny oraz cząber. Podsmażamy aż odparuje woda. Dolewamy wino a gdy prawie całe odparuje wlewamy chochelkę bulionu. Teraz postępujemy tak samo jak przy gotowaniu risotto. Ciągle mieszając czekamy aż kasza wchłonie bulion, dolewamy kolejną chochelkę bulionu i tak do do momentu aż kasza będzie kremowa i ugotowana al dente. Z ostatnią chochelką bulionu dodajemy posiekane liście botwinki oraz koperek. 
Gdy kasza wchłonie tę ostatnią porcję bulionu zdejmujemy patelnię z ognia i wsypujemy drobno starty kozi ser i łyżeczkę masła. Mieszamy aż składniki się połączą a masło rozpuści. 
Pęczotto podajemy posypane dodatkową porcją koziego sera i koperkiem.


*przepis podpatrzony na Skumbrie w tomacie

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...