niedziela, 2 sierpnia 2015

Crostata z morelami

To jest moje odkrycie tegorocznych wakacji. Crostata to taka włoska odmiana tarty. To ciacho piekę ostatnio 2 razy w tygodniu i wcale się nie nudzi. Jest puszyste i wilgotne zarazem a do tego ta kwaskowatość moreli...


Składniki:
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 szt. świeżych moreli
  • cukier puder




Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i bądź mikserem bądź zwykłą trzepaczką dokładnie mieszamy.
Formę do tarty (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wlewamy do formy i łyżką równomiernie rozprowadzamy. Układamy posiekane w kostkę morele które zalewamy pozostałą 1/4 ciasta. Ta wierzchnia cześć ciasta jest niewielka - tylko bardzo delikatnie pokrywa owoce, ale tym się nie przejmujcie, owoce delikatnie opadną a ciasto wyrośnie otulając je dokładnie.
Pieczemy 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z opcją termoobiegu. Wystudzone ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.



przepis podpatrzyłam u Doroty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...