niedziela, 24 maja 2015

Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną

Po ciężkich majonezowych sałatkach które najczęściej jadamy w porze jesiennej i zimowej nadszedł czas na lżejsze sałatki ze świeżymi warzywami i lekkimi dresingami. Bardzo dobrze wiosną sprawdza się również kasza jaglana która pomaga utrzymać dobre samopoczucie, poprawia wygląd ale także przyspiesza przemianę materii.


Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mała kalarepka lub 1/2 dużej
  • pęczek rzodkiewek
  • ogórek
  • garść liści szpinaku
  • 100 g zielonego groszku (może być mrożono)
  • pęczek szczypiorku
Składniki na sos:
  • 6 łyżek oleju 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli



Kaszę jaglana przelewamy wrzątkiem żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. Przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, wsypujemy curry i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 15-20 min. Po tym czasie jeżeli jest taka potrzeba odcedzamy kasze z nadmiaru wody i studzimy.
Kalarepkę kroimy w słupki ogórka w półplasterki a rzodkiewkę w cienkie plasterki. Groszek wsypujemy na wrzącą wodę i gotujemy 3-4 min. Studzimy. szczypiorek drobno kroimy. Liście szpinaku myjemy i osuszamy.
Składniki na sos łączymy ze sobą i energicznie mieszamy aż powstanie jednolita emulsja. 
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy.
Sałatka najlepiej smakuje podana od razu.



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...