sobota, 23 maja 2015

Tartinki z cukinią i ricottą

Bardzo często wyznaję zasadę że proste i szybkie dania są najlepsze. Takie są właśnie tartinki z ricottą i cukinią które podejrzałam na instagram'ie u chilitonka. Są delikatne a zarazem wyraziste w smaku a zapach który wydziela się podczas pieczenia jest niemal nieziemski. Chillitonka podała to danie jako tartę ale mnie forma tartinek bardziej przypada do gustu.


Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • opakowanie sera ricotta (250 g)
  • 1 jako
  • 1 mała cukinia
  • 1/3 szklanki startego parmezanu



Ciasto francuskie kroimy na 8 równych prostokątów, w każdym z nich delikatnie zawijamy brzegi. Tak przygotowane tartinki smarujemy rozmąconym jajkiem. Smarujemy obficie serem ricootta na którym układamy pokrojoną na mandolinie na cienkie plasterki cukinię. Oprószamy solą i pieprzem
i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i pieczemy z opcją termoobiegu do momentu aż nasze tartinki się zrumienią.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...