sobota, 23 maja 2015

Pieczone chrupiące szparagi

Tę wersję szparagów przygotowałam po raz pierwszy. Wydaje mi się że to najlepsze szparagi jakie do tej pory jadłam. Są delikatne i sprężyste pod kruchą, chrupiącą otoczką.


Składniki:
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • sól, pieprz
  • olej



Szparagi oczyszczamy z włókien i odłamujemy końcówki.W dużej misce mieszamy bułkę tartą z parmezanem, przyprawiamy solą i pieprzem. Szparagi obtaczamy w mące , następnie zanurzamy w rozmąconych jajkach oraz w mieszaninie bułki tartej i parmezanu. Układamy je na przygotowanej blasze do pieczenia , skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok 15 min. aż się zezłocą.








Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...