poniedziałek, 30 marca 2015

Muffiny z masła orzechowego z gorzką czekoladą

Kiedyś zakupiłam słoik masła orzechowego i nie wiedząc na co je przetworzyć rozpoczęłam poszukiwania w internecie. Poszukiwania zaprowadziły mnie do bloga Moje Wypieki skąd zaczerpnęłam przepis na te muffinki. Nie są to typowe słodkie muffinki ale miłośnikom masła orzechowego na pewno przypadną do gustu.


Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 6 łyżek masła orzechowego typu crunchy
  • 6 dag roztopionego masła
  • 1 duże roztrzepane jajko
  • 175 ml mleka
  • 1/2 pokruszonej tabliczki gorzkiej czekolady



Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól łączymy ze sobą. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy do powstania ciasta o konsystencji kruszonki. Do mleka dodajemy roztopione masło i roztrzepane jajko-mieszamy. Łączymy masę mleczną z ciastem a na końcu dodajemy pokruszoną w drobne kawałki czekoladę. Ciastem napełniamy papilotki do muffinek do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200 st. C.




Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...