niedziela, 29 marca 2015

Flaczki z kurczaka

Moje chłopaki uwielbiają tradycyjne flaczki. Ja wolę wersję light czyli flaczki bez flaczków-flaczki z kurczaka.

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • ok.10 cm kawałek pora
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie (3-4 ziarna)
  • liście laurowe (3-4 sztuki)
  • majeranek (ok 1 łyżki)
  • gałka muszkatołowa (ok 1 łyżeczki)
  • imbir suszony (ok. 1 łyżeczki)
  • słodka papryka (ok 1 łyżeczki)



Udka zalewamy 3 litami wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, solimy i gotujemy na średnim ogniu przez ok 30-35 min. W między czasie zdejmujemy szumowiny jeżeli powstaną. Dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze 20 min. Po tym czasie wyjmujemy z rosołu warzywa które kroimy w słupki (pora wyrzucamy) oraz mięso z  którego usuwamy kości i kroimy w niewielkie kawałki.Warzywa i mięso wrzucamy do rosołu. Doprawiamy dużą ilością majeranku, imbirem i gałką muszkatołową. Gotujemy kolejne 5-10 min. 
W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i zasypujemy mąką oraz słodką sproszkowaną papryką. Gdy powstanie zasmażka podlewamy ją bulionem i rozcieramy. Dodajemy do zupy żeby ja delikatnie zagęścić. Doprawimy jeżeli potrzeba do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut. 
Flaczki podajemy z pieczywem posypane posiekaną natką pietruszki.

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...