niedziela, 1 lutego 2015

Zapiekanka "spaghetti"

Dziś trochę inna odsłona spaghetti.


Składniki:

  • 1-2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 40 dag makaronu spaghetti
  • sól, pieprz
  • 20 dag startego żółtego sera


Cebulę drobno kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż powstaną grudki. Do mięsa dokładamy przecier pomidorowy, pomidory z puszki wraz z zalewą, suszone zioła, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy 15-20 min.
W tym czasie gotujemy makaron. Do wrzącej, osolonej wody wsypujemy spaghetti i gotujemy 7 min. Odcedzamy.
Brytfannę bądź naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oleju. Wykładamy 1/2 części makaronu. Polewamy całym sosem mięsnym. Wykładamy pozostałym makaronem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed podaniem możemy posypać posiekaną świeżą bazylią lub natką pietruszki.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...