niedziela, 1 lutego 2015

Chlebek bananowy

Zdarzyło Wam się kiedyś że kupiliście za dużo bananów i po kilku dniach sczerniały i przestały być apetyczne. Jest sposób na ich wykorzystanie. Sposób jest banalny a efekt zaskakująco dobry. Chlebek jest słodki i wilgotny. Można urozmaicić go dowolnymi bakaliami ale dla mnie najlepszy jest taki prosty bez dodatków. Przepis zaczerpnęłam z bloga moje wypieki.



Składniki:
  • 3-4 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli


W misce widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy banany na papkę. Dodajemy rozpuszczone ciepłe masło i mieszamy. Następnie wsypujemy cukier oraz wlewamy ekstrakt waniliowy i roztrzepane jajko. Składniki łączymy. Ostatnim etapem jest dosypanie mąki, sody oczyszczonej i szczypty soli.
Gotowe dość płynne ciasto przelewamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...