niedziela, 15 lutego 2015

Bazyliowe muffinki z jogurtową polewą i pistacjami

Potrzebowałam czegoś nowego, innego, świeżego...W poszukiwaniach internetowych natknęłam się na ten właśnie przepis i musiałam go wypróbować.


Składniki na muffinki:

  • 120 ml mleka
  • 100 g masła
  • 70 g białej czekolady
  • 120 g mąki
  • 90 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • listki z doniczki bazylii
  • 1 jajko
Do garnuszka wlewamy mleko, dokładamy masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy ma małym ogniu do momentu rozpuszczenia składników. Masę odstawiamy do przestygnięcia.
Do wysokiej miski wrzucamy listki bazylii, zalewamy letnią masą i blendujemy na jednolitą masę.
Dodajemy jajko i blendujemy jeszcze przez kilka sekund.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Zalewamy bazyliową masą i mieszamy do powstania masy bez grudek.
Masę przekładamy łyżką do papilotek tak aby pozostawić ok 1/2 cm marginesu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez ok 25 min do tzw suchego patyczka.


Składniki na polewę:
  • 60 g białej czekolady
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
do dekoracji posiekane pistacje

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy jogurt i łączymy na gładką, jednolita masę którą polewamy babeczki. Posypujemy pistacjami.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...