niedziela, 4 stycznia 2015

Waniliowo - cynamonowe placuszki z jabłkami


Jakiś miesiąc temu dostałam całą skrzynkę jabłek. Cóż jabłka nie są wieczne, trzeba je przetwarzać żeby się nie zmarnowały. Jednym z ulubionych ostatnio u mnie deserów są właśnie takie placuszki. Ile bym ich nie zrobiła i tak wiem że znikną z talerza ponieważ są wilgotne, soczyste, aromatyczne a co dla mnie ważne bardzo proste w wykonaniu.



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 l mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki cukru
  • mąka (ile zabierze ciasto)
  • olej do smażenia
  • jabłka
  • cukier puder

Ciasto przygotowujemy miksując jajka, mleko, cukier, cukier waniliowy, cynamon z taka ilością mąki aby powstałe ciasto miało gęstszą konsystencje nić typowe ciasto naleśnikowe.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Okrągłą foremką o średnicy ok 2 cm wykrawamy środki jabłek tak aby powstał nam kształt obwarzanków. Każdy krążek jabłkowy moczymy w cieście i smażymy na głębokim rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniku i studzimy. Obficie posypujemy cukrem pudrem.








Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...