czwartek, 1 stycznia 2015

Placek dyniowy z jabłkami i orzechową kruszonką

Jeszcze w sklepach możecie znaleźć dynię. Jej połączenie z jabłkami daje ciekawe, puszyste, bardzo wilgotne ciasto.

Składniki:
  • 50 dag obranej dyni
  • 1,5 kg jabłek
  • 30 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 40 dag mąki
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • 5 dag + 2 łyżki brązowego cukru
  • 5 dag orzechów włoskich
  • masło i mąka do przygotowania blachy


Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka myjemy (nie obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i kroimy na grube plasterki (najlepiej na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3-4 części).
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa jest już puszysta i jasno kremowa wbijamy kolejno jaja ciągle ucierając.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypujemy do masy maślanej. Wlewamy mleko. Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy startą dynię.
Blachę o wymiarach 32 x 39 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wykładamy ciasto i równomiernie je rozprowadzamy po blaszce. Rozkładamy jabłka, delikatnie je wciskając w ciasto. Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i pieczemy ok 15 min.
W tym czasie przygotowujemy orzechową kruszonkę.
Stapiamy 5 dag brązowego cukru na jasny karmel. Siekamy orzechy i mieszamy je z karmelem. Smażymy je jeszcze przez chwilę. Rozsmarowujemy na cieście i posypujemy resztą brązowego cukru. Pieczemy kolejne 20 min. Gotowy wystudzony placek możemy podać z bitą śmietaną.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...