czwartek, 1 stycznia 2015

Paluszki grissini z rozmarynem i kminkiem

Kolejny przepis podpatrzony  w jakimś programie TV.


Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jako
  • rozmaryn, kminek, sól gruboziarnista

Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem i mąką. Zalewamy ciepłą przegotowana wodą. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia (powinno wystarczyć 15-20 min). Do pozostałej mąki dodajemy sól, olej i podrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto aż stanie się bardzo plastyczne i zacznie ładnie odchodzić od dłoni. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczka do wyrośnięcia. 
Gdy cisto podwoi swoją objętość dzielimy je na 4 części a każdą z nich jeszcze na 6-8 części.
Z każdej części przygotowujemy bardzo cienkie długie wałeczki i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w 2-3 cm odstępach.
Wałeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy solą i ziołami. Ja użyłam rozmarynu
i kminku ale doskonale sprawdzi się również sezam, mak, siemię lniane czy czarnuszka.
Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C do momentu aż paluszki będą rumiane i chrupiące. Uważamy żeby ich nie spiec za bardzo  - mają być złote. 
Paluszki wychodzą chrupiące na zewnątrz i przyjemnie mięciutkie w środku. Są doskonałą przekąską.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...