niedziela, 4 stycznia 2015

Dietetyczny bigos

Święta, święta i po świętach :) Stare, oklepane powiedzenie ale nie dla tych którzy przybrali kilogram albo dwa przez ten czas. Wracamy na jedyną, słuszną :) drogę .


Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 50-70 dag białej kapusty
  • kilka suszonych grzybów
  • 6-8 suszonych śliwek
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 filety z kurczaka
  • 1 podudzie z indyka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • sól, pieprz

Kapustę kiszoną lekko odciskamy z soku i siekamy. Kapustę białą drobno szatkujemy. Gotujemy w oddzielnych garnkach. W jednym kapustę kwaszoną z grzybami, liśćmi laurowymi i zielem w drugim kapustę białą z mięsem i śliwkami. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je i siekamy w grubą kostkę a słodką kapustę ze śliwkami odcedzamy. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na łyżeczce oleju. Mięso, kapustę białą, śliwki i cebulę dodajemy do garnka w którym gotuje się kapusta kwaszona. Mieszamy, doprawiamy sporą ilością pieprzu i ewentualnie solą. Wlewamy wino
i gotujemy ok 1 godziny. Po tym czasie bigos zdejmujemy z ognia i studzimy najlepiej przez noc. Następnego dnia ponownie gotujemy na małym ogniu ok 1 godzinę. Bigos najlepszy jest po 3 gotowaniach.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...