poniedziałek, 29 grudnia 2014

Tradycyjny śledź w oleju

Fakt, w tym roku trochę kombinowałam ze śledzikiem ale nie mogło zabraknąć w okresie świąteczno -noworocznym tego tradycyjnego śledzia.


Składniki:
  • 1 kg solonych śledzi matias
  • 1 kg cebuli
  • 1 l mleka
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 4-5 liści laurowych
  • olej 
  • pieprz
Śledzie odcedzamy z zalewy, kroimy na niewielkie kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy z mleka płuczemy wodą i odstawiamy na sicie aż śledzie obeschną. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w piórka. Zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15-20 min. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
W dużym słoju przekładamy warstwami cebulę i śledzie, oprószając warstwy śledzi świeżo mielonym pieprzem oraz układając ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy taką ilością oleju aby przykryła wszystkie warstwy. Odstawiamy na 1-2 dni do lodówki.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...