sobota, 6 grudnia 2014

Cytrynowe śledzie

Te śledzie na 100% zagoszczą na moim tegorocznym Wigilijnym stole. Są mocno cytrusowe i bardzo delikatne delikatne.


Składniki:

  • 1 kg śledzi solonych
  • 1 l mleka
  • 1 kg cytryn
  • 1 łyżka stołowa ziaren ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych



Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy na sicie i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy.
1/2 cytryn kroimy w cienkie plasterki a z 1/2 wyciskamy sok. W słoiku układamy warstwami cytrynę i śledzie, przekładając liśćmi i zielem. Zalewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na tydzień. Przed podaniem skrapiamy obficie oliwą.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...