poniedziałek, 3 listopada 2014

Sałatka z ogórka z orientalnym dresingiem i prażonym słonecznikiem


Składniki:

  • 1 długi ogórek
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • kawałek imbiru wielkości ok 2 cm
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • mała garstka ziaren słonecznika
Patelnię rozgrzewamy i na suchą (nie polewamy żadnym tłuszczem) wrzucamy ziarna słonecznika. Prażymy kilka minut ciągle mieszając aż się zezłocą. Musimy uważać żeby ich nie przypalić. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórka obieraczką do jarzyn kroimy w długie plastry pozostawiając wewnętrzną cześć zawierającą pestki i dużą ilość wody. Rzodkiewki myjemy i kroimy w ćwiartki.
Przygotowujemy dresing:
Imbir ścieramy na drobnej tarce, łączymy z miodem, sosem sojowym i oliwą.
Z plastrów ogórka formujemy kopczyk, układamy rzodkiewki, polewamy dresingiem i posypujemy uprażonym słonecznikiem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...