niedziela, 30 listopada 2014

Orientalny rosół-Ramen

U mnie w rodzinie wszyscy bardzo lubimy tradycyjny niedzielny rosół. Ja jednak ciągle czegoś szukam i lubię poznawać nowe smaki. Tym razem niedzielny rosół ustąpił miejsca japońskiemu odpowiednikowi. Mimo iż lista składników może na pierwszy rzut oka przerazić uwierzcie-nie ma nic prostszego.


Składniki na rosół:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 filet z kurczaka
  • 30 dag pieczeni wołowej
  • 30 dag szynki wieprzowej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 korzenia selera 
  • 1 pietruszka
  • 10 cm pora
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
Składniki na bazę:


  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
Dodatki:
  • kawałek pora
  • marchewka
  • grzyby moon
  • grzyby shiitake
  • kawałek papryczki chilli
  • kilka różyczek brokuła
  • jajka ugotowane na półtwardo
  • makaron (sojowy, ryżowy lub jak u mnie soba)

Mięso wieprzowe i mięso wołowe obsmażamy na rozgrzanym oleju aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Przekładamy do garnka razem z filetem z kurczaka i ćwiartkami. Zalewamy wodą aż przykryjemy składniki i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa i gotujemy ok 40 min. Doprawiamy pieprzem i solą. Z solą uważamy ponieważ do bazy będziemy dodawać słonego sosu sojowego.
Gdy rosół nam się gotuje możemy przygotować bazę.
W rondelku rozgrzewamy olej słonecznikowy i sezamowy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i starty na drobnej tarce imbir. Smażymy kilka minut i dolewamy sos sojowy. Mieszając gotujemy przez chwilę do powstania kremowej konsystencji. Zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy dodatki:
Marchewkę, papryczkę chilli i pora kroimy w drobniutkie słupki. 
Brokuły wrzucamy na osolony i posłodzony wrzątek i gotujemy 4 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Grzyby moon i grzyby shiitake zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok 10 min aż napuchną. Następnie gotujemy przez kolejne 10 min. Odcedzamy i drobno kroimy.
Jajka gotujemy na twardo bądź półtwardo i kroimy na ćwiartki.
Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Gdy mamy gotowy rosół wyjmujemy mięso. Wieprzowinę i wołowinę kroimy po skosie na cienkie plastry, kurczaka na drobne kawałki.
Ramen podajemy w następujący sposób:
Na dno miseczki wlewamy łyżkę stołową bazy,wlewamy rosół. Na koniec dodajemy makaron (dużo) oraz mięso i dodatki.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...