piątek, 21 listopada 2014

Marcepanowe pralinki

Po pieczeniu rogali marcińskich zostało mi sporo masy marcepanowej przepis tu. Wyszła tak pyszna że musiałam ją wykorzystać. Pomysł był prosty a efekt zaskakująco pozytywny.


Składniki:

  • 50 dag masy marcepanowej z tego przepisu
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • rodzynki
  • 50 ml whisky lub innego mocnego alkoholu
  • posypka cukiernicza, lub wiórki kokosowe lub pokruszone orzechy


 Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy aż zmiękną i "naciągną". Masę marcepanową wyrabiamy dłońmi aż stanie się plastyczna. Rolujemy z niej wałek i kroimy na równe niewielkie części. Każdą z części rozpłaszczamy i układamy na niej namoczone rodzynki (2-3 rodzynki na pralinkę). Zawijamy jak knedle i tocząc na dłoni wyrównujemy.

Do miski łamiemy czekoladę, w garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Ustawiamy miskę z czekoladą na garnku tak aby nie dotykała wody i mieszając łyżką doprowadzamy  czekoladę do rozpuszczenia. Każdą pralinkę zanurzamy w czekoladzie i obtaczamy aby cała była pokryta. Układamy pralinki na desce bądź talerzu przykrytym folia spożywczą. Posypujemy wiórkami, orzechami bądź czym chcemy i wstawiamy na 1-2 godz do lodówki aż czekolada zastygnie.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...