wtorek, 11 listopada 2014

Golden Syrup


Składniki:
  • 200 g cukru
  • 50 ml wody
+
  • 1 kg cukru
  • 600 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

W sporym garnku gotujemy na średniej mocy palnika 50 ml wody i 200 g cukru. Gotujemy do momentu aż cukier się skarmelizuje a całość będzie miała ciemnozłoty kolor (uważamy żeby nie przypalić). Zdejmujemy garnek z ognia.
Bardzo ostrożnie do gorącego karmelu wlewamy wrzątek, dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy i zaczynamy gotować na minimalnej mocy palnika ok. 45 min. Tu uwaga po pierwszym wymieszaniu NIE MIESZAMY JUŻ WCALE.  Gorący syrop będzie rzadszy niż docelowo-zgęstnieje po wystudzeniu. Przelewamy go do słoiczków i przechowujemy w temperaturze pokojowej. Doskonale sprawdzi się np. do naleśników czy deserów.

Źródło przepisu-blog Doroty moje wypieki




Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...