poniedziałek, 3 listopada 2014

Dorsz z cytrusową gremolatą


Jakież to aromatyczna, jakiż to ma świeży smak a jaki aromat...to co pokazują zdjęcia to mało, zapach, smak, wygląd. Wszystko w jednym prostym daniu.



Gremolata:
  • skórka starta z jednej sparzonej cytryny
  • skórka starta z jednej sparzonej pomarańczy
  • sok z całej cytryny
  • sok z całej pomarańczy
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • duży pęczek natki pietruszki drobno posiekany
  • sól, pieprz
Składniki łączymy i  dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 10-15 min aby smaki się połączyły.



 W tym czasie możemy przygotować dorsza.
  • ok 20-30 dag. dorsza
  • pieprz, sól
  • 1/2 łyżeczki oleju
Dorsza delikatnie myjemy i suszymy na papierowym ręczniku. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem (UWAGA nie solimy bo puści wodę). Na rozgrzaną patelnię kładziemy kawałek pergaminu do pieczenia który skrapiamy olejem. Na pergamin delikatnie wykładamy dorsza i smażymy po ok. 3-4 min z każdej strony (przy zmianie strony pomagamy sobie pergaminem - dorsz jest tak delikatny że musimy to zrobić ostrożnie żeby się nie rozpadł). Pod koniec smażenia oprószamy dorsza solą.

Gotowego dorsza polewamy obficie gremolatą.









Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...