poniedziałek, 3 listopada 2014

Dorsz z cytrusową gremolatą


Jakież to aromatyczna, jakiż to ma świeży smak a jaki aromat...to co pokazują zdjęcia to mało, zapach, smak, wygląd. Wszystko w jednym prostym daniu.



Gremolata:
  • skórka starta z jednej sparzonej cytryny
  • skórka starta z jednej sparzonej pomarańczy
  • sok z całej cytryny
  • sok z całej pomarańczy
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • duży pęczek natki pietruszki drobno posiekany
  • sól, pieprz
Składniki łączymy i  dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 10-15 min aby smaki się połączyły.



 W tym czasie możemy przygotować dorsza.
  • ok 20-30 dag. dorsza
  • pieprz, sól
  • 1/2 łyżeczki oleju
Dorsza delikatnie myjemy i suszymy na papierowym ręczniku. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem (UWAGA nie solimy bo puści wodę). Na rozgrzaną patelnię kładziemy kawałek pergaminu do pieczenia który skrapiamy olejem. Na pergamin delikatnie wykładamy dorsza i smażymy po ok. 3-4 min z każdej strony (przy zmianie strony pomagamy sobie pergaminem - dorsz jest tak delikatny że musimy to zrobić ostrożnie żeby się nie rozpadł). Pod koniec smażenia oprószamy dorsza solą.

Gotowego dorsza polewamy obficie gremolatą.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...