poniedziałek, 10 listopada 2014

Aromatyczna dyniowa zupa z "drobiowym makaronem" i rozmarynowymi chipsami z topinambura


Składniki:
  • 50-60 dag obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki ( w wersji light jogurtu naturalnego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pałeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 cm startego imbiru
  • 2 cm laski wanilii
  • 2 łyżki masła  ( w wersji light nie dodajemy)
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka
  • 1 bulwa topinamburu
  • 1  łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu
  • 1 łyżeczka oleju



 Kostkę dyniową gotujemy w bulionie ok 30 min. Dodajemy czosnek i curry. Gotujemy kilka minut i miksujemy. Dodajemy śmietanę (jogurt), cynamon, imbir i laskę waniliową. Kotujemy kolejne 
20 min. Po tym czasie możemy dodać masło. Wyławiamy cynamon i wanilię. Podgrzewamy aż masło się rozpuści i rozprowadzi po zupie,
W międzyczasie przygotowujemy chipsy z topinambura.
Topinambur obieramy i kroimy w cienkie plastry o równej grubości. Igły rozmarynu drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy plastry topinambura tak aby nie zachodziły na siebie. Posypujemy rozmarynem i smażymy z obu stron aż nabierze złotego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniku zostawiając aż ostygnie i nabierze chrupkości.
"Drobiowy makaron" to po prostu filet drobiowy pokrojony w taki sposób aby powstały długie cienkie paski i ugotowany w szklance bulionu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...