środa, 1 października 2014

Warzywny sos z pieczonych pomidorów i grillowanej papryki

Jako że ostatnio mam zbyt wiele wolnego czasu przesiaduję trochę przed telewizorem :). Dużo oglądam Kuchni + i co chwila zapisuję w moim kajecie jakieś inspiracje kulinarne. Jedną z nich jest warzywny sos który prezentowała Martha Stewart.


Składniki: 

  • 2 czerwone papryki
  • 3 gałązki pomidorków koktajlowych
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz


Papryki opalamy na czarno nad palnikiem kuchenki gazowej. Jeszcze gorące wkładamy do oddzielnych woreczków foliowych i zakręcamy żeby zaparowały. Pocierając folią o paprykę zeskrobujemy przypaloną skórkę. Resztę usuwamy papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane papryki kroimy w kostkę, pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych.
W międzyczasie pomidorki wkładamy do nagrzanego piekarnika (160-180 st. C) i pieczemy ok 15-20 min tak aby pomidorki się nie rozpadły. Kapary przekładamy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie siekamy.
Do miski wkładamy pokrojoną paprykę, upieczone pomidorki, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, kapary i posiekaną natkę pietruszki.
Wlewamy oliwę, ocet winny i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym kalafiorem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...