czwartek, 9 października 2014

Spaghetti z cukinii z pomidorowo-czosnkowym sosem

Danie lekkie, dietetyczne ale nie tracące na smaku.


Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 cebulka szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów w naturalnym sosie (lub kilka dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę.
  • płatki chilli
  • sól, pieprz
  • listki bazylii
  • 1 łyżeczka oleju

Cukinie bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy ze skóry. Obieraczką do jarzyn ścinamy cienkie plastry cukinii wzdłuż. Ścinamy do momentu aż pojawią nam się pestki, wówczas przekręcamy cukinię i ścinamy z kolejnej jej strony. Pozostały środek wyrzucamy.


Uzyskane plasterki kroimy na cieniutkie paseczki i delikatnie je rozdzielamy.


Spaghetti gotujemy na wrzącej, delikatnie osolonej wodzie nie dłużej niż 2 min.

W międzyczasie przygotowujemy sos.
Na rozgrzaną łyżeczkę oliwy wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę, chwilę szklimy i dolewamy pomidory z puszki. doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy do zredukowania się sosu.
Gotowym sosem polewamy nasze spagetti z cukinii , dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii. Ja podałam do tego dania również pierś z kurczaka gotowaną na parze.



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...