środa, 1 października 2014

Pikantne curry dyniowe

Dzisiaj cd. inspiracji dyniowych. Dynia hokkaido zerkała na mnie już kilka dni z parapetu ale nie miałam na nią pomysłu. Inspiracje przyniósł ostatni nr KUKBUK.



Składniki:

  • 1 kg obranej i pokrojonej w grubą kostkę dyni
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 mała żółta papryczka chilli
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 pęczka pietruszki (może być również kolendra)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej. Dodajemy pastę curry, przyprawę garam masala, imbir,zmieżdżoną trawę cytrynową i sok z limonki. Delikatnie mieszamy, solimy i chwilę podsmażamy.  Wrzucamy cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy czosnek i dynię oraz posiekaną żółtą papryczkę chilli. Wlewamy mleczko kokosowe. Przykrywamy rondel pokrywą i dusimy aż dynia zmięknie ale się nie rozpadnie. Piękny zapach w całej kuchni gwarantowany. Przed podaniem curry posypujemy pietruszką bądź kolendrą a podajemy albo z ryżem albo ze świeżą bagietką.






Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...